a

Müzecilikte Yeni Yaklaşımlar Çalıştayla Ele Alınacak

ad826x90

“Topluluk Temelli Envanterleme: Yaşayan Miras ve Müzeler” Kapasite Geliştirme Çalıştayı, Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda Ankara’da gerçekleştirilecek.

ad826x90

UNESCO himayesinde faaliyet gösteren Güneydoğu Avrupa Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Bölgesel Merkezi, Geleneksel Sanatlar Derneği ve UNESCO Türkiye Millî Komisyonu iş birliğinde düzenlenen çalıştayın açılışı, 27 Mayıs Salı günü saat 09.30’da Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Konferans Salonu’nda yapılacak.

UNESCO 2003 Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi çerçevesinde önemli bir uygulama olan topluluk temelli envanterleme; yerel toplulukların kültürel miraslarını belirleme ve belgeleme sürecine doğrudan katılımını esas alan katılımcı bir yaklaşıma dayanıyor. Türkiye’de 2008 yılından bu yana sürdürülen envanterleme çalışmaları, illerdeki Somut Olmayan Kültürel Miras Tespit Komisyonları koordinasyonunda, miras taşıyıcıları ve uygulayıcıları, araştırmacılar, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlerin iş birliğiyle yürütülüyor. Bu yönüyle, yaşayan miras alanında faaliyet gösteren müzeler ve sivil toplum kuruluşları da envanterin tespiti ve belgelenmesinden, mirasın korunması ve kuşaklara aktarımına kadar tüm süreçlerde aktif rol alıyor.

Çalıştay kapsamında, Bakanlığa bağlı yaşayan miras ve etnografya müzeleri çalışanları, somut olmayan kültürel miras alanında hizmet veren özel müze temsilcileri ve UNESCO’ya akredite sivil toplum kuruluşlarının müzecilik alanında görev yapan temsilcilerinden oluşan 45 katılımcı, Güneydoğu Avrupa Bölgesel Merkezi’nden gelen iki eğitmenin rehberliğinde üç gün sürecek kapsamlı bir eğitim programına katılacak.

Katılımcılar; topluluk temelli envanter süreçleri, müzecilikte yeni yaklaşımlar, iyi koruma uygulamalarından örnekler ve müzelerin kültürel mirasın kuşaklar arası aktarımındaki rolü gibi başlıklarda bilgi edinecek. Eğitim sonunda katılımcılara sertifikaları verilecek.

ad826x90

Ayrıca çalıştay süresince düzenlenecek alan gezileri ile katılımcılar, yerel müzeler ve somut olmayan kültürel miras taşıyıcılarıyla doğrudan temas kurarak mirası yerinde deneyimleme fırsatı bulacak.

Farklı bölgelerden gelen katılımcıların uygulama örnekleri üzerinden bilgi alışverişinde bulunmaları ve yeni iş birliklerinin temellerini atmalarının hedeflendiği çalıştay, 27-29 Mayıs tarihleri arasında üç gün sürecek eğitim, saha gezileri ve deneyim paylaşımı oturumlarıyla tamamlanacak.

ad826x90
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

İBB’de 4. Dalga Operasyonu: 45 Kişi Adliyeye Sevk Edildi

HIZLI YORUM YAP