Alanya’nın Tarihine Işık Tutan Merkez
Alanya Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik, bu yılın Mart ayında gerçekleştirilen Belediye Meclis Toplantısı’nda alınan karar ile aktif hale getirilen Alanya Araştırmaları Merkezi’ni ziyaret etti. Başkan Özçelik’e ziyaretinde Belediye Başkan Yardımcısı Murat Levent Koçak, Alanya Kültür Sanat ve Turizm Vakfı Başkan Yardımcısı Raşit Fehmi Raşitoğlu, Kurucu Üyeler Faruk Nafiz Koçak, Doç. Dr. Ali Rıza Gönüllü, Yönetim Kurulu Üyesi Hayri Yenialp ve Alanya Belediye Tiyatro Müdürü Hüseyin Çinal eşlik etti. Merkezde devam eden çalışmalarla ilgili bilgilendirmelerde bulunan Başkan Özçelik, Alanya tarihinin gelecek nesillere aktarılması için merkezin aktif bir şekilde önemli çalışmalar yürüttüğünü vurguladı.
ALANYA YÖRÜK OYUNLARI PROJESİ
Alanya Araştırmaları Merkezi, Alanya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı okullarla ‘Alanya Yörük Oyunları Projesi’ni yürütmeye devam ediyor. Projenin ilk etabı, 2022-2023 tarihleri arasında tamamlanmış ikinci etabı ise Ekim 2024-Ocak 2025 tarihleri arasında Geleneksel Yörük Oyunlarının Belgesel Çekimleri ile devam etmişti. Bu aşamada; Börü Oyunu, Gübüdük Oyunu, Tamga Oyunu, Terzi Oyunu, Uçan Koçan Oyunu, Aksır Oyunu, Manış Oyunu, Babıç Yandı Oyunu, Kös Oyunu, Birdirbir Oyunu, Follukfos Oyunu, Küme Oyunu olmak üzere 12 oyun, önce okullarda öğretildi ve sonrasında belgesel çekimleri yapıldı. Başkan Özçelik, 17 Eylül 2025 tarihinde Alanya Kültür Merkezinde, belgeselin basın tanıtımının gerçekleştirileceğini söyledi. Geleneksel Yörük Oyunlarından olan Aksır oyununun ve Uçan Koçan oyununun UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Envanteri’ne dahil edilmesi için dosya hazırlık çalışmalarına başladıklarını vurgulayan Başkan Özçelik, “Antalya İl Komisyonunda iki oyun ile ilgili ilk olumlu karar verildi. Son karar, Aralık 2025 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültür Etkinlikler Genel Müdürlüğü tarafından Ankara’da toplanacak kurul tarafından verilecek. Kesin sonuçlar Ocak 2026 tarihinde netleşecek. Bu iki oyunun dosyası, iki aşamayı da olumlu geçerse UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Envanter Listesine girecek. Ayrıca Geleneksel Yörük Oyunları Projesi kapsamında okullara öğretilmiş olan, Follukfos ve Uçan Koçan oyunları, eğitim alan öğretmenler tarafından, “Poster Bildiri” olarak Kemer’de gerçekleştirilen 16. Uluslararası Eğitimi ve Yönetimi Forumu’nda sunuldu. Sonraki süreçte, iki oyun da tüm forumdaki poster bildirileri ile birlikte kitap olarak basılacak” dedi.
BARIŞ MANÇO PARKI’NDA YÖRÜK OYUNLARI YAŞATILACAK
Başkan Özçelik konuyla ilgili, “Bu çalışmaların ilk somut örneğini de birkaç ay içerisinde yeniden düzenlenmiş haliyle açacağımız Barış Manço Çocuk Parkı’nda halkımızın onayına sunacağız. Orada çocuklarımıza bu oyunları öğreteceğiz. Her şey yol, su elektrik değildir. Ülkelerin olduğu gibi il ve ilçelerinde bir tarihi vardır ve bu tarihin, geleneklerin korunması adına kayıt altına alınması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
ALANYA KİTAPLARI’NDAN KÜTÜPHANE OLUŞTURULDU
Araştırmacı-müzeci ve yazar Tevfik Hacıhamdioğlu’nun kitapları ailesi tarafından Alanya Belediyesi’ne bağışlandı. Bu bağışlarla Alanya Araştırmaları Merkezi’nde Tevfik Hacıhamdioğlu’na ait bir kitaplık oluşturuldu. Alanya ile ilgili ve farklı konularda 521 adet kitaptan oluşan kütüphane büyük bir kent arşivi olarak merkezdeki yerini aldı. Başkan Özçelik, YÖK’e bağlı üniversite kütüphanelerine Alanya Belediye Yayınlarından kitap gönderimleri yapıldığını belirterek, “Üniversite kütüphanelerinin yanı sıra belirlenen seçkin halk kütüphanelerine kitap gönderimlerimiz devam etmektedir. Bugüne kadar bu kütüphanelere Alanya Belediye Yayınlarından 2 bin adetten fazla kitap gönderimi gerçekleştirdik. Hocalarımızla birlikte Alanya hakkında ne yazıldıysa, ne üretildiyse her şeyi araştıracak, tez kitap ve dijital yayın haline getirerek vatandaşlarımıza açtık. Merkezimizde 381 adet çeşitli araştırmacıların kullanabileceği yayın da bulunmaktadır. Öğrencilerimizin ve halkımızın bilgilenebilmesi için bu kitaplar raflardaki yerini aldı. İnsanlarımız artık Alanya dışında Alanya’yla ilgili kitapları arayıp bulabilmektedirler” diye konuştu.
ALANYA ANSİKLOPEDİSİ HAYATA GEÇİRİLECEK
Alanya Araştırmaları Merkezi’nde, Alanya Belediye Yayınları’nın basımının da yapıldığını belirten Başkan Özçelik, “Alanya Belediye Yayınları’nın 23. yayını basılmış durumdadır. 24. yayını için çalışmalar tamamlanmak üzeredir. Alanya ile ilgili 106 bin belgeden oluşan Osmanlıca Dijital Arşiv, Alanya Araştırmaları Merkezi’nde kullanılmak üzere hizmete sunulmaya başlamıştır. Osmanlıca bilen araştırmacılar, belgelerden yararlanmaya başladı. YÖK Tez’de bulunan Alanya ile ilgili Yüksek Lisans ve Doktora Tezlerini de taradık. Ayrıca tüm tezler, kategorilerine göre ayrıldı. 158 adet doktora tezi, 1 adet sanatta yeterlilik tezi, 1 adet diş hekimliği uzmanlık tezi, 625 adet yüksek lisans tezi, 1 adet bitirme tezi olmak üzere toplam Alanya ile ilgili 788 adet teze ulaşılmıştır. Alanya’mız adına bu çalışmaları merkezimizde yapmaya devam ediyoruz. Ayrıca Alanya Ansiklopedisi’ni de hayata geçireceğiz. Bu konuda arkadaşlarımıza eksiksiz desteğimiz devam edecek. Emekleri için tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.