Cicim Dokuma Sanatı Altınköy’de

Geleneksel el sanatları Altınköy Açık Hava Müzesi’nde yeniden hayat buluyor. Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen zanaatkar ustalar, Anadolu’nun kültürel mirasını nesilden nesile aktarmak için Ankaralılarla bir araya geliyor. Amasya’dan Ankara’ya gelen “cicim dokuma” ustası Gülcan Koca, bu sanatı Altınköy’de tanıtıyor. Unutulmaya yüz tutmuş el sanatları Altınköy Açık Hava Müzesi’nde yeniden canlandırılıyor. Türkiye’nin çeşitli illerinden Altınköy Açık Hava Müzesi’ne gelen zanaatkar ustalar, Anadolu’nun kültürel mirasını nesilden nesile aktarmak için Ankaralılarla bir araya geliyor. Amasya Şehit Mehmet Gök Halk Eğitim Merkezi bünyesinde geleneksel el sanatlarını yaşatmaya devam eden cicim dokuma ustası Gülcan Koca da, hem tezgah kurarak dokuma gösterileri yapıyor, hem de ürünlerini sergiliyor. Cicim dokuma tekniğini yakından görmek ve bilgi almak isteyen ziyaretçiler, Altınköy Açık Hava Müzesi’ndeki geleneksel el sanatları işletmelerini ziyaret edebilir.

“CİCİM AMASYA TAŞOVA YÖRESİNE AİT BİR DOKUMA TÜRÜ…”

Amasya’dan Ankara’ya gelen usta öğretici Gülcan Koca, cicim dokuma sanatını Altınköy Açık Hava Müzesi’nde tanıtmaktan dolayı çok mutlu olduğunu söyledi. Geleneksel el sanatlarını yaşatmak için burada olduklarını belirten Koca, cicim dokuma sanatının yer tezgahlarında dokunarak gün yüzüne çıkarıldığını ifade etti. “Cicim dokuma sanatımızı yer tezgahlarında dokuyarak tanıtıyoruz. Çözgülerimiz renkli iplerle, atkı ipimiz ise tek renkten oluşuyor. Kilim, çuval, heybe çanta, çoban çanta gibi ürünlerle bu unutulmaya yüz tutmuş sanatı günümüze taşımaya çalışıyoruz” diyen Koca, cicim dokumanın Amasya’nın Taşova yöresine ait özel bir dokuma türü olduğunu vurguladı. Koca, cicim dokuma süreci hakkında şu bilgileri verdi: “Cicim dokuma, iplerin çıkrıklarda özenle bükülmesiyle başlıyor. Hazırlanan iplikler çözgüye dönüştürülüyor ve asırlık tezgâhlarda, genellikle tek renkli atkı ipleriyle dokunuyor. Ortaya çıkan ürünler; kilim, çuval, heybe ve çoban çantası gibi hem işlevsel hem de estetik amaçla kullanılabilen el emeği göz nuru parçalar haline geliyor.”

“SADECE DOKUMA DEĞİL, AYNI ZAMANDA DUYGU AKTARIMI…”

Usta öğretici Gülcan Koca, bu sanatın sadece bir dokuma değil, aynı zamanda bir duygu aktarımı olduğunu da vurguladı. Koca, “Eskiden köyde bir genç kız beğenilince, onun önüne bir kilim serilirdi. Bu, ‘Bizim evde hayat var, bize gelin ol’ demenin bir yoluydu. Kilim, duyguların diliydi…” ifadelerini kullandı. Koca ayrıca, dokumada kullanılan malzemelerinde gelenekten kopmadan seçildiğini belirtti. Gücü çubuğu, kılıç, üç ayak, seyrek, mekik ve dört çubuktan oluşan tezgâhlarda üretim yapıldığını ifade eden Koca, “Bu tezgâhlarda sadece iplik değil, kültür de dokuyoruz. Her ilmikte geçmiş var, emek var, hikâye var” dedi.

“ALTINDAĞ BELEDİYESI’NE VE BAŞKAN TİRYAKİ’YE ÇOK TEŞEKKÜR EDERİZ”

Altınköy’ün bu geleneksel sanatı tanıtmak için çok iyi bir fırsat sunduğunu belirten Koca, “Bizlere bu imkânı sunduğu için Altındağ Belediyesine ve Başkan Sayın Veysel Tiryaki’ye teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.