a

İpek Kozasının Umut Dolu Yolculuğu Altınköy’de

ad826x90

Geleneksel el sanatları Altınköy Açık Hava Müzesi’nde gün yüzüne çıkarılıyor. Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen zanaatkar ustalar, Anadolu’nun kültürel mirasını geleceğe aktarmak için Altınköy’de bir araya geliyor. “İpek Dokuma” sanatını tanıtmak üzere Hatay’dan Ankara’ya gelen Kültür Bakanlığı Devlet Sanatçısı Tülay Genç de, yılda 2 kez Altınköy’de ziyaretçilerle buluşuyor.

ad826x90

Unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatları Altınköy Açık Hava Müzesi’nde yeniden topluma kazandırılıyor. Türkiye’nin çeşitli illerinden Altınköy Açık Hava Müzesi’ne gelen zanaatkar ustalar, Anadolu’nun kültürel geçmişini geleceğe aktarmak için Ankaralılarla bir araya geliyor. Hatay’da yaşayan Kültür ve Turizm Bakanlığı İpek Dokuma Devlet Sanatçısı ve Kültürel Miras Taşıyıcısı Tülay Genç, 6 Şubat depreminin ardından yaralarını sanatıyla sarmaya devam ediyor.

“ATALARIMIZDAN GELEN BU KÜLTÜREL MİRASI CANLANDIRMAK İSTİYORUZ”

Depremden sonra bir gün olsun şehrini terk etmeyi düşünmediğini söyleyen Genç, Hatay’da kalarak üretmeye, yeniden ayağa kalkmaya karar verdiğini dile getirdi. “İpek böceğini yeniden uyandırmak istedim” diyen Genç, yılda 2 kez Altındağ’da bulunan Altınköy Açık Hava Müzesi’ne gelerek emek, özveri ve sabırla dokunan ipekleri Ankaralıların beğenisine sunuyor. Tülay Genç ayrıca, ipek dokumacılığının önemli bir aşaması olan iplik çekimini ziyaretçilere tanıtmak için canlı performans da sergiliyor.

“Kültür ve Turizm Bakanlığı Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı” ünvanına sahip olan Tülay Genç, ipek kozasının Hatay’dan Ankara’ya, Altınköy Açık Hava Müzesi’ne uzanan yolculuğunu şu sözlerle anlattı:

“Hatay’da yaşıyorum. Büyük depremi yaşadığımızda da bölgedeydim. Sanki yer yerinden ayrıldı çok korkunç bir geceydi. Bir gün olsun Hatay’dan ayrılmayı, başka şehirlere gitmeyi düşünmedim. Çünkü Hatay’da üreterek yeniden ayağa kalkmayı, eski günlerimize dönmeyi istiyoruz. 6 Şubat’ta depremi yaşadıktan sonra sahayı hiç bırakmadık. Bu büyük felakete rağmen ipek böceğini uyandırabilir miyim, besleyebilir miyim diye çabalamak istedim. 1 Nisan 2023’te ipek böceğini uyandırdım ve Defne Koza Evi’nde çalışmalara başladım. Deprem sonrası atölyede yaklaşık 20 kadınla üretimlerimize devam ettik. Koza, yeniden doğuşun simgesi… Onları sıcak olmayan bir yerde saklıyorsunuz ve sıcak gördükleri zaman uyanıyorlar. Biz onları hep buzdolabında saklarız. Depremde kendinde olan yumurtaları uyandırmak istedim, Nisan ayında onları uyandırıp besledim. Ve ortaya çok güzel bir sonuç çıktı. İpek böceği; tozlu, ıslak, bayat yaprak yemez oldukça zor ve meşakkatli bir bakımı var. Defne’de nerede bir dut ağacı varsa hepsinin yerini biliyoruz. Asi nehri kenarına gidip, hepsini yıkayıp teker teker kurutuyoruz. Yani bakımı oldukça zor… Ama biz tüm bunları seve seve yapıyoruz. Atalarımızdan, nenelerimizden gelen bu kültürel mirası yok etmemek, gelecek kuşaklara taşımak ve depremden sonra kırılan umutları yeniden canlandırmak istiyoruz. Kısacası üreterek yeniden ayağa kalkmak istiyoruz.”

ad826x90

“VEYSEL TİRYAKİ SANATA VE SANATÇILARA ÇOK DEĞER VERİYOR”

Ankara’da Altındağ’ın, özellikle de Altınköy Açık Hava Müzesi’nin kendisinde çok özel bir yeri olduğunu ifade eden Tülay Genç, “Kültür Bakanlığı sanatçısı olduğum için, Altındağ Belediye Başkanımız Sayın Veysel Tiryaki, beni davet ediyor. Yılda 2 kez buraya geliyoruz ve ürünlerimizi sergiliyoruz. Türkiye’nin her yerinden sanatçılar dönüşümlü olarak Altınköy’deki sanat atölyelerine geliyor. Altındağ Belediye Başkanı Sayın Veysel Tiryaki en başından beri bizimle bire bir ilgileniyor. Veysel Başkan, sanata ve sanatçılara çok değer veriyor. Her gün işlerimizle ilgili sorular soruyor, ipek böcekçiliğini öğrenmeye çalışıyor. Bu ilgisi bizi çok mutlu ediyor. Sanat atölyesinde tezgâh açtığımız zamanlar burada kalıyoruz ve yaşadığımız büyük yıkımın ardından Altınköy civarında kalmak bize adeta nefes aldırıyor, tatil gibi geliyor. Altındağ bizim kardeşimiz gibi… Depremde bize kucak açtı, evimiz oldu, sığınacak yerimiz oldu. Bu yüzden Başkent Ankara’nın ve Altındağ’ın yeri bende ayrıdır” dedi.

Tülay Genç, ipek kozasının umuda yolculuğu hakkında bilgi almak, kozadan iplik çekimi deneyimini yaşamak ve birbirinden güzel ipekleri yakından görmek isteyen herkesi Altınköy Açık Hava Müzesi’ne davet etti.

ad826x90
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

Mamak Belediyesi’nden Tarımsal Hamle

HIZLI YORUM YAP