a

Mübadele Müze Evi Açıldı

ad826x90

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un teşrifleri ve İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’nın katılımıyla Silivri Mübadele Evi Müzesi’nin açılışı gerçekleştirildi.

ad826x90

Türkiye ile Yunanistan arasında 1923 yılında başlayan nüfus mübadelesinin hatıralarını yaşatmak amacıyla Silivri’de Mübadele Müze Evi açıldı. Açılışa; Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca, Silivri Kaymakamı Tolga Toğan, Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz, ilçe protokolü ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan programda kısa bir video gösterimi gerçekleştirildi.

Programda; Bakan Ersoy, Vali Yerlikaya, Milletvekili Kaynarca ve Belediye Başkanı Yılmaz katılımcılara hitaben birer konuşma gerçekleştirdiler.

“Anadolu’ya Yol Almaktır Mübadele”

ad826x90

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Mübadele çok karmaşık bir yaşanmışlık ifadesidir. Tarihin dönüm noktasında, Osmanlı’nın közlerinden yükselen Cumhuriyet’imizin şafağında insanların hayatındaki çok derin bir değişimi temsil eder. Bir zamanlar vatan olan topraklardan kopmak, ebedi vatan olan Anadolu’ya yol almaktır mübadele. Silivri bu umudun yeşerdiği topraklardan biridir. Nasliç’ten Serfice, Kozan ve Demirsallı’ya; Drama ve Langaza’dan Karacaova, Doyran ve Gevgili’ye, Kılkış ve Fere’den Sarışaban, Selanik ve Kayalar’a kadar birçok bölgeden gelen mübadiller Silivri’de yeni bir hayata başladılar. Gazitepe, Kadıköy, Ortaköy, Selimpaşa, Yolçatı, Fener ve Kurfallı, Silivri’nin mübadele köyleri olarak yine göç edenleri bağırlarına bastı.

Geçmişi bugüne ve yarınlarımıza taşımak, anlatmak adına kurulan Mübadele Müze Evi için çok doğru bir yer seçimi olmuştur. 3 katta 400 metrekare toplam kullanım alanı olan Mübadele Müze Evi, dönemin ruhunu yansıtan bir mimari anlayışla inşa edildi. Sergilenen tarihi ve antika objeler, ilk üç kuşak mübadil ailelere ait ev ve mutfak eşyaları, fotoğraflar, folklorik kıyafetler ile balmumu heykeller, misafirlerimizi adeta geçmişe götürecek, o yılların hal ve havasını yaşamalarına vesile olacaktır” ifadelerini kullandı.

“Silivri’ye Her Geldiğimde Heyecan Görüyorum”

Silivri’ye her geldiğinde heyecan, ahenk, uyum gördüğünü dile getiren İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, “Silivri’de çok güzel yapılan eserler var. Fatih Mahallesi içerisinde altında sarnıçları, üstünde geçmişte yapılmış deprem dayanımı olmayan bir Fatih Cami vardı. Kuruldan izin aldık, orayı yıktık. Bakanımızın talimatı ve destekleriyle aslına rücu ediyoruz. Tarihi ve kültürel varlıklarımızı ihya ederek, devletimizin hükümetimizin desteğiyle Silivri’mize ve tüm insanlığa yeniden kazandıracağız. Mübadele Müze Evi, Silivri’mize, İstanbul’umuza hayırlı uğurlu olsun. Emeği geçenlere teşekkür ederim” dedi.

ad826x90

Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz ise  “Hünkâr-ı Şerif Cami, Sarnıç Restorasyonu, 24 tarihi çeşmenin ihyası, yeni kütüphane ve müze projeleriyle birlikte, Kültür ve Turizm Bakanlığımız ve İstanbul Valiliğimizle yapacağımız değerli iş birlikleri neticesinde ilçemizi yeni hizmetlerle buluşturmaya kararlıyız. 7 bin yıllık geçmişe sahip olan ilçemizdeki tarihi eserlere ‘Miras değil emanet’ anlayışıyla sahip çıkmaya; tarihsel ve kültürel zenginliklerimizi yaşatmaya devam edeceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.

Konuşmaların ardından gerçekleşen kurdele kesimi ile program sona erdi.

ad826x90
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

SPOR AKADEMİLERİNE HAZIRLANANLARA KURS DESTEĞİ

HIZLI YORUM YAP