Esenler Belediyesi’nin sevilerek takip edilen yayın organı Radyo Esenler’de her hafta dinleyiciyle buluşan “Haftanın Nabzı” programında İstanbul depreminin etkileri konuşuldu. Yüksek mimar Serkan Akın ve inşaat yüksek mimarı Edip Demir’in yayın konuğu olduğu programda, Türkiye ve dünyada yaşanan depremler ele alındı.
Cüneyt Özdemir’in sunumuyla Radyo Esenler’de dinleyiciyle buluşan “Haftanın Nabzı” programında bu hafta İstanbul’da meydana gelen 6.2’lik deprem ele alındı. İnşaat yüksek mühendisi Edip Demir ile yüksek mimar Serkan Akın’ın yayın konuğu olduğu programda, Türkiye ve dünyada meydana gelen depremler ele alındı.
İnşaat yüksek mühendisi Edip Demir, depremin verdiği etkinin ekonomik boyutuna dikkat çekerek “Japonya’da depremden kimse ölmedi. 20 bin insan öldü denildi ama bu insanlar tsunamiden dolayı öldü. İran’da da deprem olmuştu. Burada da binlerce insan öldü. Biz tarım arazilerine evler kurmuşuz. Örneğin Hatay. Hatay’da Amik Ovası’nı 70’lerde kurutmaya başladık. İstanbul’a Anadolu’daki insanları topladığımız sürece Anadolu’yu boş bırakırsınız. Eskiden Anadolu’da bir yerleşim vardı. Şimdi ise 20 milyon insan bu şehirde yaşıyor. Tarım, kültür, sanayi, turizm, finans… İstanbul kimliksiz bir şehir” ifadelerini kullandı.
Yüksek Mimar Serkan Akın ise şunları kaydetti:
“İnsanlar gelişmiş ülkelerde ABD ve Almanya’da araziye yayılıyorlar. Ne kadar kalabalık olurlarsa olsunlar arazilere yerleşiyorlar. Sanayi devrimlerinin ve teknolojik atakların negatif sonuçlarını yaşayan devletler, betonarme gibi çok ağır bir teknolojik prosesi alternatifsiz tek bir yöntem olarak sunuyorlar. Dolayısıyla Hindistan’ın bir dağından, Çin’in bir ovasına, Brezilya’daki bir şehrin kasabasından Afrika’nın az gelişmiş bir ülkesinde aynı betonarme inşa sistemi yüz yıldır insanlara dayatılıyor. Fransa 2020 yılından itibaren yapıları doğal malzemelerle yapmayı tavsiye etti. 2024 yılından itibaren bunu zorunlu hale getirdi. Fransa inşaat tekniklerini dünyaya pazarlayan bir ülkedir. Bunlar da geleneksel ve doğal malzemelerin geleneksel tekniklerin sürdürülebilirliği olduğunu ortaya koydu.”
Kâğıthane’de Yeşil Alanlarda Bakım Çalışmaları